søndag 12. juni 2016

Opp-ned eple og karamell kake (glutenfri)

Dette er kake som kan bakes glutenfri, der et lag epler på toppen sammen med lett karamellisert sukker og sitronsaft tilfører en god søt og syrlig smak.


Kaken er en tilpasning av oppskrift fra boka Flavor Flours (s. 96). Første gang jeg laget kaken brukte jeg oppskriften slik den var - den resulterte i en kake med potensiale, men kakebunnen ble altfor tørr. Bunnen består hovedsakelig av rismel - som jeg kverner selv - og som jeg ikke har så mye erfaring med i bakst. Om det er egen kverning som utgjør forskjellen her vites ikke, men til mitt bruk er det nødvendig med tilpasninger.

I dette andre forsøket økte jeg mengden egg og yoghurt, noe som resulterte i en bunn som begynner å få bra konsistens - og kaken ble bra med fremgangsmåten jeg fulgte her. Neste gang vil jeg nok prøve å tilføre enda litt mer væske (jeg noterer eventuelle erfaringer her i etterkant), men med mindre justeringer enn jeg gjorde forrige gang. Jeg har også gjort et par andre små tilpasninger - jeg bruker vanlig smør siden jeg ikke ser poenget med å bruke (dyrere) usaltet smør og samtidig tilsette samme saltmengde man ville fått i tilsvarende mengde meierismør.

Ingredienser:

  • 170 g romtemperert smør (55 g til eplelaget, resten til bunnen)
  • 100 g mørkt brunt sukker
  • 1/2 ts kanel
  • 1 eple
  • Revet skall og saft av 1 liten sitron
  • 200 g rismel (jeg kvernet jasminris)
  • 25 g (glutenfritt) havremel (jeg kvernet helkorn havre)
  • 180 g hvitt sukker
  • 1 ts bakepulver
  • 1/2 ts natron
  • 1/4 ts xanthan gum (jeg kjøpte her)
  • 200 ml yoghurt naturell
  • 3 egg
  • 1 ts vaniljeekstrakt (jeg lager eget)


Smøret til eplelaget ble smurt utover bunnen av en springform med 24 cm diameter.


Det brune sukkeret ble strødd og forsiktig fordelt oppå.


Kanelen ble strødd jevnt utover. Eplet ble skrelt, kjernet ut, og delt i middels tynne båter, som ble blandet med sitronsaft og -skall før eplene ble fordelt jevnt utover springformen, før den gjenværende sitronsaften ble helt over. Formen ble så satt til side. Bunnen i formen er det som vil ende opp som den karamelliserte toppen på kaken (og altså derfor navnet "opp-ned kake").


Jeg kvernet rismel og havremel fra jasminris og havrekorn.


Videre tilsatte jeg hvitt sukker, smør og salt, og blandingen ble kjørt til en kornete konsistens i kjøkkenmaskin på middels hastighet i ca. 1 minutt ...


... med dette som resultat.


Jeg tilsatte så bakepulver, natron, xanthan gum, yoghurt, egg og vaniljeekstrakt, og blandingen ble kjørt videre litt over 2 minutter på middels/høy hastighet ...


... inntil blandingen var blitt jevn og luftig.


Røren ble så jevnt fordelt i springformen ...


... som ble satt i forvarmet ovn stilt inn på 170 grader Celsius varmluftfunksjon, og kaken ble bakt i ca. 40 minutter. Man kan sjekke at kaken er stekt ved å stikke en tynn pinne i midten og sjekke at den kommer ut uten deigrester.


Kaken fikk kjøle 5 minutter i formen før jeg skar rundt langs sidene, fjernet siden på formen, vendte kaken over på et serveringsfat, og fjernet bunnen i formen fra toppen av kaken ved å løfte forsiktig og samtidig bruke kniv for å sørge for at ikke noe av toppen følger med formen.


Dette er en kake som kan bakes glutenfri - men man må være oppmerksom på at det krever at man bruker glutenfri havre, og at man bruker utstyr som ikke kan ha forurensinger av gluten (slik som rester av annet mel i en kvern, dersom man kverner eget rismel og havremel).

1 kommentar:

  1. The Coin Casino (2021) Review | Bonuses | 100% up to
    The 인카지노 Coin Casino review shows that the coin casino does 1xbet not have any deposit bonus offers. Players can redeem a range of งานออนไลน์ welcome bonus offers,

    SvarSlett