tirsdag 21. oktober 2014

Kortreist lam

Ikke noen matoppskrift eller matrett denne gangen, men rett og slett bare glede over gode råvarer.

For hva kan vel være bedre enn (hva som helst av) lammekjøtt? Det må være kjøtt av god kvalitet, og høstens ferske lam er selvsagt hakket mer interessant enn fjorårets frosne. Enda bedre er det hvis det er litt kvalitet på varene, og desto mer spennende dersom det er kortreist mat der man vet litt om produsenten og hva slags kvalitet som ligger i produktet. Stort mer kortreist enn lammet på bildet under får det ikke blitt; vi fikk et nyslaktet lam av en gavmild bonde som har sau gående på beite hos oss om sommeren, i form av en pose full av godsaker. Det er noe ekstra gledelig over å kunne bruke råvarer som kommer hjemmefra, og bare vissheten om at dyrene er foret opp på lokalt gress, gjør at det smaker bedre.

Som Heston skriver om i en av bøkene sine - matopplevelsen er noe vi fornemmer med alle sanser, inkludert forventninger og tidligere opplevelser. Lokal mat kan godt smake bedre dersom vi har en positiv assosiasjon til det, uavhengig om vi ville ha merket forskjell i en blindtest. For ikke noe annet kjøtt i verden bærer med seg egne minner fra de engene der dyrene har beitet.

Vi gleder oss hvertfall veldig til å tilberede både lammelår, skiver av lam og fårikålkjøtt utover høsten og året.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar