torsdag 24. mars 2016

"Fettuccine" med Philips pasta maker

Nylig var det tre forhold som rottet seg sammen med eller mot meg alt ettersom hvordan man ser det; min svakhet for kjøkkenmaskiner, ønsket om å fylle opp en ordre på nettet for å få gratis frakt, og et tilbud på en Philips HR2355/07 pastamaskin. Jeg endte altså opp med en ny kjøkkendings i huset, som kostet vesentlig mer enn det jeg egentlig var på nettet for å kjøpe.


Men ... denne maskinen kan faktisk vise seg å være et fornuftig kjøp for en som ønsker kombinere tidsklemma med det å spise fersk pasta. For i motsetning til den normale metoden å lage pastadeig, la den hvile i kjøleskapet, valse i flere omganger og kutte - noe som ikke er vanskelig men tar litt tid - så lover denne maskinen å gjøre nesten hele jobben, minus oppmåling av ingredienser og rengjøring.

Pasta-fetisjister trenger ikke lese videre - argumenter om at "ekte pasta inneholder ikke vann" eller "ordentlig pastadeig må hvile" er godt kjent. Dersom dere mener at et slikt produkt ikke holder - vel, så gjør det på en annen måte. Men det var altså dette med tidsklemma - og den beste ferske pastaen er den man faktisk lager, fordi man har tid og orker/gidder.

I dag var det tid for jomfrutur med maskinen, og for å komme konklusjonen litt i forkjøpet - dette er en maskin som viser stort potensiale for å hjelpe å kunne lage kjappe pastaretter i hverdagen. Maskinen holder det den lover, og rengjøringen (som ofte er en skjult tidstyv) er ikke verre enn at man kan ta det kjapt før pastaen kokes. Pastaen ble bra, og med litt mer erfaring å få rett konsistens på deigen blir konsistensen sikkert enda bedre.

Maskinen kan lage to mengder pasta, det som kalles 1-2 porsjoner (som er laget her i henhold til instruksjonsbok og som var passe for to sultne voksne), eller dobbelt mengde. Man kan lage mange forskjellige blandinger av pasta - vi lagde en som inneholder durumhvete, hvetemel, egg og vann.

Ingredienser:

  • 200 g durumhvete
  • 50 g hvetemel
  • 1 egg + vann (tilsammen 95g, vispet sammen) 



Det å lage 1-2 porsjoner tar 10 minutter - man har de tørre ingrediensene i maskinen og starter det automatiske programmet for å lage pasta etter å ha valgt mengden som skal lages.


Når programmet har startet helles væsken forsiktig gjennom hullene langs lokket, og maskinen jobber sammen med det tørre til en slags klumpete deig. Jeg mistenker at blandingen ble litt for tørr i dette forsøket, og vil eksperimentere med å ha ørlite mer vann neste gang.


Etter ca. 3 minutter går maskinen over fra eltemodus til å presse pasta, der jeg i dette tilfellet hadde montert munnstykke for å lage fettuccine (man kan også lage penne, spaghetti og lasagneplater). Deigen presses ut i jevnt tempo, og så er det bare å kutte over manuelt når man synes man har passende lengder.


Jeg samlet lengdene til "pastareder" for å hjelpe å motvirke sammenklistring - og her kunne man evt. ha drysset litt mel (men jeg hadde ikke noe problemer med at det limte seg sammen, antageligvis på grunn av kort hviletid før koking samt litt tørr pastadeig). Jeg skriver "fettuccine" med anførselstegn i tittel, for det som kommer ut er nok ikke helt fettuccine - til det var trådene for tykke og litt frynsete. Dette kan ha både å gjøre med at deigen var litt tørr og maskinens virkemåte. Konsistensen og formen minner meg mest om eggnudler - men for min del var det like greit å spise som "ordentlig" fettuccine.


Pastaen ble kokt i saltet vann - med slik hjemmelaget pasta må man smake seg frem for å finne koketid inntil man har passende "al dente" tyggemotstand - og i dette tilfellet tok kokingen ca. seks og et halvt minutt.


Siden det var første gang pastamaskinen ble tatt i bruk, valgte jeg en svært enkel pastarett - som likevel ble svært velsmakende. Mens pastamaskinen sto og gikk smeltet jeg litt smør i en gryte, som så ble brunet videre til nøttebrun farge på svak varme. Når smøret begynte å få fin farge hadde jeg i hakket hvitløk som fikk surre et par minutter, og denne blandinge ble sausen til pastaen.

Ved endt koketid fikk pastaen renne kort av i dørslag, helt tilbake i kjelen og smørsausen ble blandet inn i pastaen, som så ble anrettet på tallerkener med kvernet sort pepper og revet parmesan.


Dette ble en god rett der vi var godt fornøyd med konsistensen på pastaen, så dette lover godt - denne maskinen kommer antageligvis til å bli brukt en god del. Dette bør til hverdags kunne bli mat med fersk pasta på ca. en halv time - 5 minutter å sette frem maskinen, måle opp ingredienser og sette på pastavannet, 10-15 minutter at pastaen lages mens man ordner en enkel pastasaus (der man må kutte pasta noe av tiden mens maskinen jobber), 5 minutter å rengjøre maskinen, og 4-7 minutter å koke pastaen mens man gjør klar til servering.  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar