tirsdag 29. mars 2016

Katadyn Vario vannrenser

Tilgang på vann er noe vi gjerne tar for gitt i forbindelse med matlaging - men rent vann er ikke alltid en selvfølge. I friluft eller på hytter uten alle fasiliteter kan kvaliteten på tilgjengelig vann være dårlig eller usikker - det være seg bakterier, virus, alger, parasitter, partikler eller andre forurensninger. Etter en hyttetur der drikkevannet måtte kokes først og med minne om noen turer der man har sett på en vannkilde og klødd seg i hodet om det er drikkbart, slo det meg at et vannfilter i stor grad ville løse problemet. Så jeg tok en kikk på tilgjengelige produkter, og endte opp med å gå til innkjøp av en Katadyn Vario vannrenser.


Som man ser fra f.eks. denne videoen kan enheten gjøre om vann som i utgangspunktet ser ganske grumsete og guffent ut, til noe som ser ut som rent vann.


Jeg har ikke fått testet enheten ordentlig enda, men basert på hva jeg har lest på nettet skrevet av brukere har jeg liten grunn til å tvile på at den leverer det som produktet lover. Ifølge produktets faktaark eliminerer den bakterier, protozoa, cyster, alger, sporer og sedimenter, reduserer kjemikalier og forbedrer smak og odør. Det gjøres samtidig klart at enheten ikke fjerner virus, så dersom vannkilden kan ha slik forurensning må det altså gjennom videre rensing med vanntabletter eller annen rensing som tar knekken på virus. Kjemikalier vil også kreve annen behandling.

Enheten skal kunne brukes til å filtrere ca. 2000 liter vann før filteret må skiftes, noe som hvertfall for mitt vedkommende holder i lange baner. Ved normal bruk siles vannet først gjennom et finmasket nett i vanninntaket, og deretter passerer vannet et keramisk filter før det passerer et kullfilter som muligens inneholder noe mer filtrering.

Selv om jeg ikke har fått testet enheten ordentlig enda ville jeg gjøre et dry-run på kjøkkenet for å sjekke at utstyret pumper vann, hvordan utstyret er i bruk, og hvordan man renser og lagrer enheten. Slik ser utstyret ut demontert.


For montering plasseres hovedfilterenheten i enhetens bunn, som har uttak for rent vann på undersiden (som ikke synes på bildet).


Det keramiske filteret monteres oppå med innstillingen "longer life" for bruk av forfilteret (den andre innstillingen for hurtig filtrering uten at vannet passerer forfilteret er etter min vurdering tull og tøys, er ment kun for å pumpe allerede rent vann og bør unngås).


Toppen skrus så på og enheten er klar til bruk. Håndtaket er en "double action" pumpemekanisme som pumper både når håndtaket løftes og senkes, så pumpingen blir ganske effektiv.


I mitt eksperimentoppsett la jeg innsug i en bolle med vann fra springen,og utløp for rent filtrert vann til et målebeger. Her er det en fin detalj at slangen til innsuget kommer med en flottør slik at man kan plassere den i en vannkilde uten at selve inntaket kommer i kontakt med bunnen. Utløpet for rent vann (som må holdes fri for forurensninger) har en praktisk klype for å feste til det meste av beholdere, uten at slangen trenger å havne nedi vannet som pumpes ut.


Det første vannet som kom ut var svært gufne greier, noe som nok skyldes aktivering av kull og gjennomskylling av kullpartikler fra det indre filteret. Det heter seg ellers også at den første literen som pumpes skal kastes ved hver bruk for å få vekk evt. vannrester og annet fra tidligere bruk, så ved forskriftsmessig bruk ville aldri denne væsken ha blitt drukket uansett hvordan den så ut.


Allerede fra neste pumpede beholder var væsken blitt klar, og pumpingen ga ca. 1 liter filtrert vann per minutt.


Når enheten ikke er i bruk er den praktisk å legge sammen med beskyttelse både for inntak og utløp, og slangen for filtrert vann legges i egen pose for ikke å forurenses.


Etterarbeid før lagring involverer i første omgang å pumpe gjennom 1 liter vann der det er brukt spesielle rensetabletter eller klor, for å desinfisere. Enheten skal så demonteres, det keramiske forfilteret vaskes rent med egen børste, og alle deler får lufttørke før enheten monteres igjen. Ikke spesielt mye jobb, men tar likevel litt tid og krever at utstyret får stå til tørking.


Jeg har tro på at dette produktet skal komme til nytte på turer utendørs med overnatting samt spare meg for å ta med vann i enkelte andre sammenhenger slik som hytter uten tilgang på rent vann. Utstyret er nok ikke det redskapet som kommer til å bli mest brukt her i huset, men det vil nok være veldig kjekt å ha de få gangene vi har nytte av det.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar